Kennel Käpälämäki banner  

 

ETUSIVU

MEISTÄ

KOIRAMME

PENTUEET

SOPIIKO MÄYRÄKOIRA SINULLE?

LINKIT

VIERASKIRJA

OTA YHTEYTTÄ

Uudelle omistajalle

uuva_nuori

2008 tehdystä toimintasuunnitelmasta voit lukea kennelin tavoitteista ja myös miten ja miksi valitsemme pennuille kodit.

Pennut ovat luovutusikäisiä kahdeksan/yhdeksänviikkoisina. Pennun elämän tärkeimpiä viikkoja ovat viikot 4-12, jolloin se leimautuu ja tottuu parhaiten uusiin asioihin ja erilaisiin ihmisiin ja ympäristöihin. Pentu kannattaa ottaa mukaan kaikkeen mahdolliseen, vaikka uusien koiratuttavuuksien kanssa joutuu hiukan varomaan. Sukulaisten ja ystävien terveiksi tiedettyjä koiria kannattaa heti tavata.
Meillä pennut tottuvat turvallisesti emon läsnäollessa lapsiin alk. 4 vuotta, erilaisiin aikuisiin ja sukulaiskoirista, serkku Zolaan, täti Sasuun, isoäiti Vegaan ja isoisoäiti Uuvaan.

Pentujenhoito on meillä täyspäiväinen työ. Meillä pennut asustavat emännän huoneessa ja keittiössä, missä ne saavat leikkiä keskenään ja ihmisten kanssa. Ihan pienenä ne nukkuvat pienemmässä aitauksessa, jossa niiden on turvallista olla.

Ennen luovutusikää ne harjoittelevat tekemään asiansa sanomalehdelle. Vasta rokotuksen jälkeen yli 12 viikkoisena pennun voi huoletta viedä ulos yleisille alueille. Koirapuistoihin ei mielellään vielä silloinkaan. Omalla pihalla, joka on rajattu muilta koirilta, ulkoiluttaminen onnistuu pikkupennunkin kanssa. Pantaan ja taluttimeen totuttelu on kuitenkin syytä aloittaa heti luovutusikäisenä minilenkeillä. Täysin sisäsiistiksi opettelu kestää kuitenkin n. 5-7 kuukautta (ennen kuin edes fyysisesti mahdollista pidättää pitkiä aikoja).

Ventovieraisiin koiriin tutustuminen kannattaa aloittaa vasta rokotusten jälkeen, mutta ehdottomasti
joihinkin tuttuihin ja varmasti kiltteihin ja terveisiin koiriin on hyvä tutustua vaikka kotosalla leikkien, rokotussuojaa odotellessa. Pentu leimautuu uuteen perheeseensä, josta tulee sen lauma, mutta kaipaa myös koirakaveria. Pentuna hankitut kaverit säilyvät kavereina yleensä aikuisenakin. Jos mitään epidemioita ei ole liikkeellä, älä siis eristä pentuasi täysin muista koirista pariksi kuukaudeksi, sillä voi olla ettei se muuten koskaan opi pitämään vieraista koirista tai se saattaa oppia välttelemään/pelkäämään muita koiria.
Pentuna kannattaa kerätä positiivisia kokemuksia erilaisista ihmistä, eläimistä, äänistä, paikoista, autoilusta. Vähän kerrallaan totuttamalla pentu oppii pitämään tai sietämään jopa aluksi pelkoa tai ihmetystä herättäviäkin asioita, esineitä, olentoja. Jos pentua pelottaa tai epäilyttää jokin asia, sitä ei saa pakottaa liian lähelle. Pennulle on annettava tilaa ja aikaa käsitellä sille uusi tai pelottava asia. Ihmisen tulee olla pennulle vakaa ja turvallinen laumajohtaja, joka ei aseta pentua vaaraan.

Pienten lasten vanhemmat tietävätkin miten koti "saneerataan" lapsen ollessa pieni. Koiranpennun "vaaralliset esineet" -aika kestää onneksi korkeintaan vuoden.
Koira-/lapsiporteilla voit rajata vaarallisimmat alueet pois, etenkin silloin kun pentu on yksin. Isossa asunnossa voit koiraportilla rajata esim. olohuoneen "ei koiria" -alueeksi (allergisia sukulaisia varten?).
Pentu ei tuhoa kalustusta, jos sillä on "laillisia"  omia puruleluja. Lue myös häkkeihin liittyen.

Uuva toukokuu -00

Lapsi ja koira

Pennulle on taattava oma rauha omassa kopassa.  Koiraa ei saa häiritä sen nukkuessa.  Koiran on päästävä "turvaan" pieneltä lapselta. Jos koira ei pääse lasta pakoon saattaa se viimeisenä keinona purra lasta, jos lapsi pitää koirasta kovakouraisesti kiinni. Lapsen kovakouraisesti kohtelema pentu voi pelätä lapsia koko ikänsä, joten myös kylässä olevia lapsia ja koiraa on vahdittava.
Pienten lasten kanssa on myös huomoitava, ettei koiraa voi ottaa mukaan yleisille lasten leikkipaikoille.

hippu_uuva01
Lapsi ja koira: Ei näin - oma peti on rauhoitettua aluetta. Lisää aiheesta Lapsi ja koira

Uuvan elämää pentuna ja ajatuksia lapsistakin.Uuvan pennut 4vk

Pennut "valmennetaan" jo pienenä mukaviksi, myös kerrostaloon sopiviksi kaupunkikoiriksi. Pentuja sosiaalistetaan ihmisiin ja totutetaan erilaisiin ääniin.

Kylmällä säällä emme ulkoiluta pikkupentuja, joten se on talvi-syyspennuille uudessa kodissa
uusi asia. Yli 20 asteen sisäilmasta meno ulos kylmään vaatii totuttelua ja kunnon varusteet/villapuseron. Kuten eläinlääkärini kerran sanoi; miltä tuntuisi kävellä paljain jaloin lumessa? Pentujen ohuet anturat / tassut palelee aluksi aivan erilailla kuin aikuisella koiralla. Turkki ei myöskään ole vedenpitävä ja muutenkin se on ohut. Mitä pienempi pentu, sitä helpommin palelee. Sama pätee myös kylmässä tai märässä maassa makaamiseen.
Kevät-ja syyspentujen kanssa säiden salliessa ulkoilemme lyhyitä totutusjaksoja laatoitetulla suojaisalla pihalla. Säiden sallisessa käymme myös maalla. Katso Vallattomat-pentupäiväkirjoista. Samalla tulee hiukan totutusta yhteismatkustamiseen autossa mamman kanssa samassa jättihäkissä.

Yritämme antaa pennuille hyvät eväät uuteen kotiin, mutta myös luovutuksen jälkeiset viikot ovat erittäin ratkaisevia pennun elämässä. Myös silloin pentu tarvitsee turvalliset olosuhteet uusiin asioihin ja ihmisiin tutustumiseen. Pentua ei voi jättää aluksi moneksi tunniksi yksin. Se täytyy totuttaa yksinoloon vähitellen. Vie esim. roskat pari kertaa päivässä, käy lähikaupassa ja vessassa käydessäsi laita ovi kiinni, äläkä päästä pentua seuraamaan sinua joka paikkaan.

Sisäsiisteyden oppimiselle on myös syytä varata aikaa. Pentu pissaa usein (tunnin-parin välein) ja harva ehtii sitä niin usein ulkoiluttaa. Pentu menee pissalle yleensä välittömästi herättyään. Matot on syytä kerätä pois asunnosta, niin ei tarjoa sanomalehteä houkuttelevampaa imupintaa. Ilman mattoja on kyettävä elämään melko pitkään ellei kotoa löydy helposti pestävää sorttia; esimerkiksi Kurasyöppö-matot eteisessä ovat loistavia, koska ne voi laittaa pesukoneeseen.

Aikuinen koira selviää kyllä normaalista työpäivästä yksin kotona, jos sen kanssa ollaan sitä ennen ja kotiin palattua aktiivisia (ulkoilua, leikkiä). Mäyräkoira keksii aikansa kuluksi kaikenlaista ihmisten mielestä vähemmän kivaa askaretta mikäli sillä ei ole tarpeeksi laillista puuhaa ja äly-leikkejä.
Nenätyöskentely on mayrikselle todella mieluisaa, joten voit aktivoida mäyristäsi piilottamalla kotiisi nameja sen etsittäväksi. Suosittelemme myös erilaisten aktivointilelujen hankkimista. Sellaisen voi jättää koiralle puuhaksi kun koira joutuu jäämään yksin tai tarjota vaikka koiralle sen päivällisen tehtävän muodossa.
(katso videot aktivointileluista tästä)

Pennun ostaja saa meiltä mukaansa :

ensimmäisen pannan, tarvittaessa pentuvillapaidan, turvallisen muovisen pentukopan lainaksi (mahtuu vain vähän aikaa, "turvallisen" ahdas),
paljon ohjeita hoitoon ja ruokintaan, aloitus
ruokapaketin,
neuvovan puhelimen, e-mailneuvonnan,
käytännön apua koulutukseen, handlerin näyttelyyn, ja lisäksi otamme kasvattimme tarvittaessa kotihoitoon myös isona. Pidämme aktiivisesti yhteyttä kasvatteihimme. Järjestämme myös pentutapaamisia.

Pennut ovat luovutettaessa
eläinlääkärin tarkastamia, tunnistusmerkittyjä (mikrosiru), rekisteröityjä ja madotettuja.
Pennuilla on omat sairaskuluvakuutukset, jotka päättyvät kaksi viikkoa pentujen luovutuksesta tai ne voi siirtää suoraan uudelle perheelle. Suosittelemme ainakin ekaksi vuodeksi sairaskuluvakuutuksen ottamista.
Pentu tulee rokottaa 12- ja 16-viikkoisena suositeltavilla rokotteilla (aiemmin annettu ei tehoa, koska oikein rokotetun emon vasta-aineet vaikuttaa vielä imetyksen loputtua jonkun viikon). Riippuen eläinlääkäristä, annetaan rabies-rokotus yleensä erikseen n. 18 viikkoisena. Matokuuria jatketaan myös kotona, viikko ennen rokotusta (jatkossakin hyvä muistaa madottaa ennen rokotusta).

Uuva putarha-apulaisena
Uuva 12 vkoa puutarha-apulaisena, huomaa villapaita viileällä kevätsäällä.

Pikkupentu tarvitsee villapaidan alku-ulkoiluun. Pennuilla on todella ohut iho vatsassa ja tassuissa sekä niukka karvapeite. Isona mäyris tarvitsee takin yleensä yli 10 asteen pakkasessa. Tassut palelevat pakkaskeleillä ja niiden aristelu on yksilökohtaista, mutta pakkasraja on yleensä n.-15 astetta. Tossuja eivät ainakaan meidän mäyrikset ole suostuneet käyttämään, eivät ne edes pysy jalassa... Sadesäällä vedenpitävä mantteli on hyvä ja koira pysyy kuivana (=lämpimänä).

 

:: © Kennel Käpälämäki :: Kuvien suoralinkittäminen ja luvaton kopiointi kielletty ::