Kennel Käpälämäki banner  

 

ETUSIVU

MEISTÄ

KOIRAMME

PENTUEET

SOPIIKO MÄYRÄKOIRA SINULLE?

LINKIT

VIERASKIRJA

OTA YHTEYTTÄ

Jälleen lokakuussa 2008 saimme kauhistella kuinka pentutehtailija pitää koiria ahtaissa häkeissä. Ihmeen pitkä pinna naapureilla ennen kuin ilmoittivat asiasta.
Asia ei kauhistelemalla parane, mutta kauhistelen silti että jopa 2008 painetuissa koirakirjoissa saatetaan neuvoa pitämään kasvatussyistä (koira ei pissaa yksinollessaan tai tee tuhoja) koiraa kuljetushäkissä. Ei siis voi liikaa korostaa sitä että Suomessa se on eläinsuojelurikos.


"""""
Suomen eläinsuojelulaki ja koirahäkit ja -aitaukset
21 §

Koira
Koiraa saa muuten kuin tilapäisesti pitää ulkona tietylle paikalle kytkettynä vain asuttuna olevan rakennuksen välittömässä läheisyydessä.
Alle vuoden ikäistä koiraa saa vain tilapäisesti pitää ulkona tietylle paikalle kytkettynä.
Ulkona muutoin kuin tilapäisesti kytkettynä pidettävällä koiralla sekä koiratarhassa pidettävällä koiralla on oltava mahdollisuus päästä asianmukaiseen koppiin tai muuhun tarkoituksenmukaiseen lepopaikkaan, jossa sillä on riittävä suoja sääoloja vastaan. Koiratarhan koossa on otettava huomioon koiran tai koirien rotu, koko ja lukumäärä.
Koiran liikunnantarpeen tyydyttämisestä on huolehdittava.
22 §
Eläimen säilyttäminen sen pitopaikaksi soveltumattomassa tilassa

Kissaa tai koiraa taikka muuta eläintä saadaan pitää sen kuljetukseen tarkoitetussa laatikossa tai häkissä taikka muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii.

Suositus:
Henkilöautossa kuljetettava koira tai kissa pidetään kytkettynä tai asianmukaisessa kuljetuslaatikossa, häkissä tai muussa vastaavassa kuljetuspäällyksessä taikka muuhun turvalliseen paikkaan sijoitettuna.
Jos on oletettavissa, että lämpötila kuljetusvälineessä ylittää +25°C tai alittaa -5°C, kiinnitetään erityistä huomiota olosuhteiden valvontaan sekä koirien ja kissojen hyvinvoinnin turvaamiseen. """""

Koiran häkit ja aitaukset

Siispä oli koira minkä kokoinen tahansa häkki tai aitaus ei ole paikka, jonne se laitetaan pois ”pahanteosta”. Kuljetus- ja näyttelyhäkit soveltuvat nimensä mukaisesti koiran kuljetukseen turvallisesti (häkki kiinnitetty autoon) autossa tai odottelemaan omaa vuoroaan näyttelyssä tai vastaavassa tilanteessa. Myös autokuljetuksen aikana on koiran riittävästä jaloittelusta pidettävä huolta. Koira puutuu pitkiin automatkoihin siinä kuin ihminenkin.

Häkkiä voi toki käyttää nukkumapesänä kotona, mutta vain siten että se on aina auki eli koira voi sieltä halutessaan poistua jaloittelemaan ja itse vapaaehtoisesti sinne mennä. Koiran voi myös opettaa komennosta sinne menemään jos se esimerkiksi pyörii liikaa vieraiden jaloissa. Opetus menee perille palkinnon avulla eli jollain makupalalla joka pitää antaa aluksi aina.  Tämän opettaminen ei ole mahdollista, jos häkki on koiralle epämieluisa vankila.

Jos koiran käytös on häiritsevää, sitä ei saa sulkea häkkiin, vaan se viedään toiseen huoneeseen rauhoittumaan. Tämä on hyvä keino esimerkiksi vieraiden tullessa, kun halutaan itse tervehtiä vieraat rauhassa.

Koira on hyvä päästää myös tervehtimään vieraita, onhan kyse sen reviirille tulijoista. Jos tilanne tulee sille tutuksi ja on normaalia tapahtumaa sen pentuaikana ei asiasta tule ongelmaa vanhempanakaan. Pennullekaan ei pidä antaa liikaa huomiota tervehtimistilanteessa. Ihmiset tervehtivät toisensa ja puhuvat toisilleen ei koiralle ja koira odottaa vuoroaan.

Mäyris oppii nopeasti pyytämään huomiota äänellä ja silloin pitää vain olla antamatta sitä. Mäyris kyllä oppii odottamaan tervehtimisvuoroa äänetikin. Koiraa ei siis rangaista äänenkäytöstä, mutta sille ei anneta siitä hyvästä huomiota, mikä on sille tehokas opetus. Jos koira on oppinut mitä hiljaa tarkoittaa, niin sitä toki voi kieltää hiljaa komennolla, mutta yleensä senkin koira voi tulkita saaduksi huomioksi, joten täysin huomiotta jättäminen tehoaa paremmin. Meillä koirat oppi jopa sen, että Tuijalle ei kannata vikistä kun en sitten tervehdi rapsuttamalla ja toiselle perheenjäsenelle kannattaa, koska saa silti huomion. Eli tervehtivät eri ihmiset eri tavalla. Koiran kasvatuksessa auttaa kyllä jos perheeseen saadaan samat säännöt kaikille sekä koirille että kasvattajille/ihmisille.

Aitaukset ja koiraportit

Aitaus voi olla tarpeellinen mäyräkoiralle omalla pihalla. Eläinsuojelumääräykset kuitenkin määrittelevät aitauksen hyvinkin tarkkaan, eikä koiran pieni koko oikeuta pitämään sitä pentuaitauksen nimellä myytävissä miniaitauksissa. Oman pihan aitaaminen voi olla järkevää kun koiralle opetetaan oman alueen rajoja. En suosittele ketään asentamaan sähköpaimenta, mutta meillä Vega oppi kerrasta olemaan menemättä naapurin lehmien luo, kun osui matkalla sähköpaimeneen. Meillä maalla on psykologisia aitoja eri suuntiin (ne voi kiertää jostain) isoa tonttia, että koiralle on voitu opettaa mistä eteenpäin ei ole lupa lähteä yksikseen ja mitä konkreettisia rajoja ei ylitetä, vaikka naapurit olisivat paikalla.

Kauppojen pentuaitaukset on tarkoitettu hyvin pienille pennuille emonsa kanssa. Jo kasvattajalla ollessaan ne liikkeellelähtöiässä tarvitsevat leikki- ja juoksutilaa kehittyäkseen kunnon koiriksi. Meillä ne valtaavat yleensä keittiön kokonaan neljän viikon iässä. Vain sitä nuorempina ne tarvitsevat pienemmän aitauksen tai pentulaatikon. Mäyräkoirallekin määritellyn aitauksen vähimmäiskoko on 5 neliötä eli käytännössä vähintään yli puoli huonetta, koska huoneen määritelmä on vähintään 7 neliötä ja ikkuna.

Koiraportti

Uuteen perheeseen lähtevälle pennulle olen suositellut koiraportin ostamista esimerkiksi keittiöön. Ovi voi silloin olla auki perheen ollessa paikalla ja koira kuulee talon tapahtumat. Keittiössä on yleensä helppohoitoisin lattia ja siellä ollaan muutenkin eniten eli seuraa riittää. Täydellisesti sisäsiistiksi oppimiseen voi mennä kauan aikaa ja elämää helpottaa jos koira luvallisesti voi olla ilman suurta stressiä samoissa tiloissa ihmisten kanssa. Koira on kuitenkin seurallinen laumaeläin. Jos se joutuu viettämään yksin päivät, niin sitten sitä ei voi jättää yksin toiseen huoneeseen, kun ihmiset ovat kotona. Sen on saatava olla laumansa kanssa. Jos pissalätäköt olohuoneen matolla stressaa ei joko kannata hankkia koiraa lainkaan tai siirtää tv keittiöön pentuajaksi niin illat sujuu mukavammin yhdessä.

Ulkoaitaus ja vahtiminen

Mäyräkoira on metsästyskoira, mutta myös hyvin seurallinen ja laumauskollinen rotu. En myy mäyristä pihakoiraksi aitaukseen. Yksi Vegan pennuista viettää päiviä toisen koiran seurassa SADAN neliön kaikki normit täyttävässä aitauksessa, mutta on muuten sisäkoira. Nykyajan vaatimusten mukaiset koira-aitaukset ovat hyviä paikkoja, jos koiraa ei haluta jättää sisälle ihmisten poissaolon ajaksi. Mutta mäyris oppii helposti haukkumaan yksin tai kaverin kanssa aitauksessa kaikkea mahdollista ja ottaa vahtikoiran tehtävän, mitä ei ole helppo opettaa pois. Kärsivällisellä opetuksella koira kyllä uskoo, ettei sen tarvitse vahtia enää silloin, kun ihmiset ovat kotona, jos koira luottaa siihen, että ihmiset sen tehtävän itse hallitsee.

Jos koira saa hyväksyntää siitä, että ilmoittaa haukullaan vieraat, on sitä todella vaikea opettaa valikoimaan ketä ei haukuta ja ketä saa haukkua. Meillä on pyritty siihen, ettei kotona haukuta ollenkaan tulijoita. Mutta maalla on tuntunut hyvältä, että tietää jos joku on tulossa, joten siellä koirat kyllä ilmoittaa havaintonsa. Ja välillä ne kyllä myös huvittelevat vastaamalla kylän koirille tai jopa omalle kaiulleen.

Nuoruudestani muistan, kuinka kolmen koiran kanssa olin yksin kallioilla metsän keskellä ottamassa aurinkoa ja tunsin oloni turvalliseksi, kun koirat rähisi liian lähelle tulijoille, jotka oikeastikin oli nuoresta naisesta tungettelevia. Eipä uskaltanut kukaan kutsumatta viereen istahtaa. Mutta kääntöpuoli oli sitten se, ettei puistonpenkilläkään voinut koirien kanssa istuksia, koska alkoivat vahtia penkkiä. Ja aina tuntui joku haluavan samalle penkille tulla, vaikka olisi ollut toinen penkki lähellä vapaana.

Päiväunilla
Seurakoirat päiväunilla (huomaa koiran alusta lattialla...)

Eläinsuojelulaki sanoo koiratarhasta seuraavaa:

Ulkotarha

Ulkotarhalla tarkoitetaan tässä ulkoilutarhaa tai muuta sitä vastaavaa, koiran tai kissan ulkoiluun tarkoitettua aidattua tai muulla tavalla selvästi rajattua aluetta.

Koiran tai kissan ulkotarhan on oltava riittävän tilava ottaen huomioon eläinlaji, rotu, eläimen koko ja aktiivisuus sekä eläinten lukumäärä. Ympäristön on oltava riittävän rauhallinen ja meluton. Ulkotarhan maaston, kasvillisuuden ja maapohjan on oltava eläinlajille sopivia.

Tarhan pohja on voitava pitää helposti kuivana. Tarvittaessa maapohjan on oltava salaojitettu tai viemäröity. Tarha ei saa olla niin liukas, että siitä aiheutuu eläimelle vahingoittumisen vaaraa.

Ulkotarhan ja sinne johtavien kulkuteiden on oltava eläimelle turvallisia. Tarhan aitauksen on oltava rakenteiltaan ja materiaaleiltaan eläimelle sopiva ja sellainen, että se estää eläintä karkaamasta. Jos aita on verkkoaitaa, verkon silmäkoon on oltava sellainen, että eläin ei voi jäädä siihen kiinni. Ulkotarhan aitaamiseen ei saa käyttää piikkilankaa.

Koiran ulkotarha

Ulkona saa ympärivuotisesti pitää vain sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Ulkotarhassa pidettävällä koiralla on oltava mahdollisuus päästä asianmukaiseen koppiin tai muuhun tarkoituksenmukaiseen lepopaikkaan, jossa sillä on riittävä suoja sääoloja vastaan.

Koiratarhan koossa on otettava huomioon koiran tai koirien rotu, koko ja lukumäärä.
Koiran ulkotarhassa on oltava tilaa vähintään:

 

Pinta-ala (m2)
Koiran keskimääräinen paino

Koirien lukumäärä

5 kg ja alle

10 kg

20 kg

30 kg

40 kg

50 kg ja yli

1

5

6

8

10

15

16

2

5

8

10

14

18

20

3

6

10

13

17

22

24

4

8

12

15

20

26

28

5

8

14

18

24

30

32

6

10

16

20

26

34

36

Jos ulkotarhassa pidetään useampaa kuin kuutta koiraa, tarhan pinta-alaa on lisättävä sopivassa suhteessa yllä olevaa taulukkoa soveltaen.

Koirankoppi tai muu sitä vastaava säänsuoja

Koirankoppia koskevia säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin myös muuhun sitä vastaavaan säänsuojaan.
Koirankopin on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varustukseltaan koiralle sopiva. Kopin seinien, katon ja lattian on oltava tiiviitä ja tarvittaessa lämpöeristettyjä. Kopin pohjan on oltava irti maanpinnasta. Kopin lämpötilan ja ilmanlaadun on oltava siellä olevalle koiralle sopivia.

Koirankopin kulkuaukon on oltava sellainen, että koiralle ei aiheudu vahingoittumisen vaaraa. Kulkuaukko on tarvittaessa varustettava sopivalla läpällä. Kopin lattia on pidettävä puhtaana ja kuivana. Koiralla on oltava käytössään makuualusta.

Suositus:

Koirankopin katto on muodoltaan loivasti viettävä ja pinnaltaan sellainen, että koira voi vaivattomasti käyttää sitä tähystys- ja lepopaikkana.
Koirankopissa on tuulikaappi. Kopin lämpötila on vähintään +5°C koiran ollessa sisällä kopissa.

Koiran pitoon tarkoitettu häkki

Jos koiraa pidetään häkissä tai muussa vastaavassa tilassa muutoin kuin tilapäisesti, siinä on oltava tilaa vähintään:

 

Pinta-ala (m²)
Koiran keskimääräinen paino

Koirien
lukumäärä

5 kg ja alle

10 kg

20 kg

30 kg

40 kg

50 ja yli

1

2

2

2,5

3,5

4,5

5,5

2

2

2,5

3,5

4,5

6

7,5

3

2

3,5

4,5

6

7,5

10

4

2,5

4

5,5

 

 

 

5

3

5

6,5

 

 

 

6

4

5,5

 

 

 

 

7

4,5

6

 

 

 

 

Koiran pitoon tarkoitetun häkin tai muun vastaavan tilan korkeuden on oltava vähintään häkissä pidettävän koiran pituus rintalastasta hännän juureen kerrottuna luvulla kaksi. Jos samassa häkissä tai muussa vastaavassa tilassa pidetään useampaa kuin yhtä koiraa, korkeus määräytyy suurimman siinä pidettävän koiran pituuden mukaan.
Lattian on oltava kiinteäpohjainen.

Pennuista mainitaan erikseen:
Jos vieroitettuja 8 - 16 viikon ikäisiä pentuja pidetään häkissä tai muussa sitä vastaavassa tilassa, siinä on oltava tilaa vähintään:


Pentujen paino yhteensä (kg)

Pinta-ala (m2)

10

2

20

2,5

30

3,5

40

4

50

5

60

5,5

70

6

Suositus:
Vieroitetulla pennulla on virikkeinä turvallisia leikkivälineitä ja pureskeltavia esineitä. Pentuja käsitellään päivittäin niiden sosiaalistamiseksi ihmiseen. """"
"""

En suosittele pentujen isossakaan häkissä pitoa vierotuksen jälkeen. Normaali kuljetushäkki on reilusti alle neliön eli siinä pennun ”säilytys” on laissa kielletty. Nelikuinen mäyris vaatii kyllä enemmän liikkumavaraa kuin edellä mainitut 2 neliötä. Se saattaa nukkua osan yksinoloajastaan, mutta puuhastelee myös ja saattaa leikkiä leluilla itsekseen myös juoksuleikkejä. Turhan pienessä tilassa oleileva mäyris vaatii sitten sitäkin enemmän aktiivista tekemistä ihmisen kanssa.

Nämä edellä mainitut ovat siis voimassa olevia eläinsuojelulain määräyksiä, joita ei valitettavasti kaikkialla vielä kymmenen vuodenkaan jälkeen noudateta. Mutta esimerkiksi arvokkaaksi koetut metsästyskoirat kyllä ovat saaneet monin paikoin asianmukaiset aitaukset. Oikein tehty koira-aitaus suojelee koiria myös paljon puhutuilta susivahingoilta.Vega katsoo telkkaria
Emännän sylissä paras tv:n katselupaikka

 

:: © Kennel Käpälämäki :: Kuvien suoralinkittäminen ja luvaton kopiointi kielletty ::